치맥 för sista gången

치맥 är det koreanska ordet för "chicken and beer". 치 är en förkortning av 치킨 = chicken. 맥 är förkortning av 맥주 = beer. En genialiskt sammanslagning av två ord helt enkelt, som skapar en av Koreas nutida nationalrätter. Att just friterad kyckling och öl var så stort här hade jag ingen aning om. Det finns alltid MINST en 치맥-restaurang på varje restaruanggata och det finns allt från lite billigare ställen till dyrare och finare. I vårt område är uppskattningsvis 30-40% av alla restauranger 치맥. Vi har till och med en gata dedikerad åt enbart 치맥. I love it.
Med risk för att vara övertydlig: det är INTE som McNuggets eller liknande halvfabrikats"kyckling" jag pratar om. Det är RIKTIG kyckling, med eller utan ben, som friteras superkrispig och alldeles underbar, och som sedan doppas i valfri sås. Till detta litervis med ljus öl (bokstavligt talat). 
 
HINT TILL ENTREPRENÖRER: Öppna 치맥-restaurang i Sverige! Ni har minst en stamkund redan nu!
Det var, som ni förstår, med sorg i hjärtat och en stoooor aptit vi åt 치맥 för sista gången igår. Men det var en mycket värdig måltid, jag njöt av varje tugga.
Medan vi väntade på att vår kyckling friterades satte vi oss ner inne i restaurangen framför en ac, eftersom det är stört varmt utomhus (i solen i alla fall). På ett av borden stod ett plastglas med fiskar i? What?
I bakgrunden ser ni typisk koreansk alkoholreklam: en snygg tjej på bild. Överallt där det är reklam för öl eller soju är det alltid en vit, spinkig, ung, vacker(?) tjej som håller i flaksan. Helt normalt alltså.
Efter den underbara måltiden testade vi ännu en koreansk raritet: blå glass med popping candy (godis som poppar i munnen, typ som mini-popcorn). Den smakade ganska artificiellt, men ganska gott. Framförallt roligt med popp! 5/10 glassbåtar.
Allmänt | |
Upp